Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Βότανα που κάνουν πιο νόστιμα τα φαγητά

 

rigani

 

Ρίγανη
Περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων, τα οποία σύμφωνα με μελέτες, έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Επιπρόσθετα, αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα καθιστώντας ακόμα αρμονικότερη έως και ιδανική τη σχέση ρίγανης-κρέατος.

 

Βασιλικός
Χρησιμοποιείται στην μαγειρική για αρωματισμό σαλτσών. Το εκχύλισμα του βασιλικού προλαμβάνει τις άφτρες, τους πονοκεφάλους, βοηθά στην πέψη και καταπραΰνει τους σπασμούς.

 

Δάφνη
Τα φύλλα της νοστιμίζουν σάλτσες, ψαρικά, κρέατα και όσπρια. Το εκχύλισμα της δάφνης καταπολεμά τα φουσκώματα, τη δυσπεψία και αυξάνει την όρεξη. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι πολύτιμη για το συνάχι και τη βρογχίτιδα. Το δαφνέλαιο είναι κατάλληλο για τους ρευματισμούς.

 

Δενδρολίβανο
Θεωρείται τονωτικό και βοηθητικό της σεξουαλικής λειτουργίας. Τονώνει τη λειτουργία του ήπατος, βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και αναζωογονεί τον κουρασμένο οργανισμό. Σαν προσθετικό σε διάφορα παρασκευάσματα ανακουφίζει τον πονόδοντο, και δρα κατά της τριχόπτωσης και της πιτυρίδας. Στην μαγειρική θεωρείται εξαιρετικό αρωματικό για ψητά και τηγανητά ψάρια.

 

Δυόσμος
Έχει ικανότητες καταπολέμησης των πόνων του στομάχου, της ναυτίας, του λόξιγκα και της δυσπεψίας. Επίσης προσφέρει πολλά κατά των διαφόρων μορφών νευρώσεων όπως οι αϋπνίες, οι σπασμοί, οι τρεμούλες, οι ημικρανίες, οι ταχυπαλμίες. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται αρκετά ως μυρωδικό σε κεφτέδες, καλτσούνια, μυζηθρόπιτες, σάλτσες κλπ.

 

Θυμάρι
Από τα καλύτερα αντισηπτικά και τονωτικά βότανα. Το εκχύλισμά του μπορεί να προλαμβάνει το κρύωμα, ρίχνει τον πυρετό, καταπολεμά τη γρίπη, τις εντερικές διαταραχές και δερματικές λοιμώξεις. Αντισπασμωδικό των πεπτικών οδών, διευκολύνει την πέψη, ηρεμεί τις νευρικές συσπάσεις του στομάχου και του εντέρου. Δεν συνιστάται η χρήση του από υπερτασικούς γιατί ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Στην μαγειρική θεωρείται από τα καλύτερα μυρωδικά για το ψητό κρέας.

 

Μέντα
Είναι εξαιρετικά αντισηπτική, καταπολεμά το συνάχι, τη γρίπη και τον πονόλαιμο. Είναι επίσης χωνευτική, ηρεμιστική σε μικρή δόση και αφροδισιακή σε μεγάλες δόσεις. Τα αιθέρια έλαιά της έχουν εξαιρετική αξία στον αρωματισμό αρκετών προϊόντων (οδοντόκρεμες, τσίχλες κ.λπ.)

 

Μαϊντανός
Ισχυρό διουρητικό, πολύτιμο σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, πρηξίματος ποδιών και χεριών. Χρήσιμος κατά της κυτταρίτιδας. Φυτό, εξαιρετικό ως τονωτικό και αντιφλεγμονώδες. Τα φύλλα οι μίσχοι και η ρίζα, σε πολτοποιημένη κατάσταση και σε τοπική χρήση καταπραΰνουν τον πόνο και τη φαγούρα από τσιμπήματα εντόμων. Έχει τη φήμη ότι δίνει πιο φωτεινό δέρμα και εξαλείφει τους σκούρους λεκέδες του δέρματος.

 

Άνηθος
Ιδανικό καρύκευμα για φαγητό και σαλάτες βοηθάει στη χώνεψη κυρίως όταν τρώγεται ωμός. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα όπως φώσφορος, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

 

Πηγή: iTrofi

Ανοσοποιητικό Σύστημα: 5 έξυπνα μυστικά διατροφής που το ενισχύουν

 

murtilamistaik

 

Η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα υγείας, αλλά δεν είναι απλή υπόθεση. Υπάρχουν πολλά για το ανοσοποιητικό σύστημα που ακόμη διερευνώνται, αλλά αυτό που γνωρίζουμε ήδη με σιγουριά, είναι η σύνδεση μεταξύ αυτού και της διατροφής. Ας δούμε λοιπόν ποιες διατροφικές κινήσεις θα δυναμώσουν την άμυνά μας.

 

Ο τελευταίος χρόνος ήταν πολύ διαφορετικός για όλους. Αν κάτι διδαχθήκαμε είναι η προσοχή που πρέπει να δίνουμε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για την καλύτερη φροντίδα του εαυτού μας. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ως μηχανισμό άμυνας για να καταπολεμά ασθένειες και λοιμώξεις που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς.

 

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο κυττάρων και ιστών που βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση «ξένων εισβολέων». Μόλις αυτοί οι «εισβολείς» εισέλθουν στον οργανισμό, ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα με σκοπό την απώθησή τους.

 

Ωστόσο, η ενίσχυση της ανοσίας του σώματος δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται. Υπάρχουν πολλά για το ανοσοποιητικό σύστημα που οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν, αλλά αυτό που γνωρίζουμε ήδη πέρα από κάθε αμφιβολία, είναι η απτή σύνδεση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και της διατροφής.

 

Πώς η διατροφή επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα

 

Όλοι μας αποτελούμε τμήμα του περιβάλλοντος μας γι’ αυτό και σε κάθε σημείο του οργανισμού μας φιλοξενούνται βακτήρια που έχουν προσαρμοστεί σε αυτό. Ο καθένας από εμάς διαθέτει ένα μοναδικό μικροβίωμα που αντικατοπτρίζει τα γενετικά χαρακτηριστικά του, καθώς και τη διατροφή και τον τρόπο ζωής του. Το μικροβίωμα αυτό έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί και να εξισορροπεί τις ανοσολογικές αποκρίσεις ανάλογα με τη διατροφή.

 

Επομένως για να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μπορούμε να συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας διατροφή, τροφές που είναι πλούσιες στα παρακάτω θρεπτικά συστατικά:

 

Βιταμίνη C: η πιο γνωστή αντιοξειδωτική βιταμίνη, συνυφασμένη με το ανοσοποιητικό και όχι μόνο, καθώς ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας, αλλά συμμετέχει και σε πολλές άλλες σημαντικές λειτουργίες. Εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι, grapefruit, μανταρίνι, ή κόκκινες πιπεριές, papaya και φράουλες αποτελούν σημαντικές πηγές βιταμίνης C.

 

Βιταμίνη D: γνωστή για την ενίσχυση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου στον οργανισμό μας, αλλά συμβάλλει και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, το συκώτι, λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες και οι κρόκοι αυγών.

 

Ψευδάργυρος: συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, ενώ είναι ένα ιχνοστοιχείο με πολλές ιδιότητες και ισχυρισμούς υγείας. Μπορούμε να προσλάβουμε ψευδάργυρο από άπαχο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, προϊόντα ολικής αλέσεως, σουσάμι, ταχίνι, κολοκυθόσπορους και καρπούς.

 

Άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως το ιχνοστοιχείο σελήνιο, ο σίδηρος, καθώς και τα προβιοτικά και πρεβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν με τη σειρά τους την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Χτίστε αργά και σταθερά ένα ισχυρό «φρούριο» απέναντι σε λοιμώξεις κάθε είδους, με σύμμαχο τη διατροφή!

 

4 + 1 μυστικά ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος

 

Σωστή διατροφή: Ακολουθούμε μια υγιεινή, ποικίλη διατροφή εστιασμένη σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά με αποδεδειγμένη δράση στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως είναι ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, το φολικό οξύ, ο χαλκός.

 

Υγιές έντερο: Το εντερικό μικροβίωμα σημαίνει υγεία. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση με φυσικές διαδικασίες όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινόγαλο, το τυρί, το προζύμι και ο τραχανάς.

 

Καλός και επαρκής ύπνος: Ο επαρκής, καλός ύπνος είναι σημαντικός για ένα δυνατό ανοσοποιητικό.

 

Άθληση: Βάζουμε στο πρόγραμμα μας 30’ περπάτημα ή οποιαδήποτε άλλη σωματική άσκηση καθημερινά για ψυχική αποφόρτιση.

 

Η πρόσληψη σημαντικών βιταμινών και μετάλλων μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

 

Με πληροφορίες από ygeiamou.gr

Άσπρα μούρα: Δοκιμάστε τη νέα υπερτροφή

 

aspramoura

 

Τα λευκά μούρα χρησιμοποιούνται συχνά στη φυτοθεραπεία. Πλούσια σε αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες και ρεσβερατρόλη, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, ρυθμίζουν τα επίπεδα χοληστερόλης και ενισχύουν την προστασία από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. Το εκχύλισμα τόσο των καρπών όσο και των φύλλων ή του φλοιού της λευκής μουριάς θεωρείται ότι συμβάλλει στον έλεγχο του διαβήτη.

 

Ηλευκή μουριά (Morus Alba) είναι ένα δένδρο μικρότερο από τον κόκκινο συγγενή του και μπορεί να φτάσει σε ύψος 10-20 μέτρων. Προέρχεται από τη Βόρεια Κίνα αλλά σήμερα καλλιεργείται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο καρπός της είναι πολύ γλυκός αλλά δεν έχει την έντονη γεύση των κόκκινων ή μαύρων μούρων. Καλλιεργείται ευρέως καθώς τα φύλλα της τρώγονται από τους μεταξοσκώληκες που παράγουν το πολύτιμο μετάξι. Είναι δημοφιλής και ως διακοσμητικό δέντρο που παρέχει σκιά σε πάρκα και κήπους. Οι αρχαίοι Κινέζοι θεωρούσαν τα λευκά μούρα αναπόσπαστο συστατικό της ιατρικής τους και έκαναν χρήση όχι μόνο των καρπών αλλά και των φύλλων και του φλοιού των δένδρων. Τα λευκά μούρα αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών ουσιών όπως οι βιταμίνες C και Κ, ο σίδηρος, η ριβοφλαβίνη, το κάλιο, το ασβέστιο και ο φώσφορος. Περιέχουν επίσης επαρκή ποσότητα διαιτητικών ινών και ένα ευρύ φάσμα οργανικών σύνθετων ουσιών όπως η ζεαξανθίνη, η ρεσβερατρόλη, οι ανθοκυανίνες, η λουτεΐνη και πολλές άλλες πολυφαινολικές ενώσεις.

 

Διάφορες έρευνες, κυρίως σε ποντίκια, δείχνουν ότι η λευκή μουριά μπορεί να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχο για την υγεία. Αρκετές μελέτες σε διαβητικά ποντίκια έδειξαν ότι οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στα λευκά μούρα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των ζώων, προστατεύουν την καρδιά, αναστέλλουν τη συσσωμάτωση αιμοπεταλίων και την αύξηση του οξειδίου του αζώτου και μειώνουν τον κίνδυνο σκλήρυνση των αρτηριών. Οι φυτικές ίνες ενισχύουν την υγεία της καρδιάς ρυθμίζοντας τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό. Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι η θεραπεία με εκχύλισμα λευκών μούρων μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης στα ζώα των οποίων η δίαιτα είχε υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και η κερσετίνη συνέβαλε στην αναστολή της αθηροσκλήρωσης.

 

Είναι γνωστό ότι, η αυξημένη πίεση στο σώμα επιφέρει οξειδωτική βλάβη σε κύτταρα και ιστούς και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά στο χυμό των μούρων μπορεί να μειώσουν το οξειδωτικό στρες, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο του καρκίνου. Βοηθούν επίσης, στην πρόληψη νευρικών δυσλειτουργιών όπως της νόσου του Alzheimer και του Parkinson. Τα φύλλα της λευκής μουριάς έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία των φλεγμονών που προκαλούνται από χρόνιες ασθένειες.

 

Η δραστική φυτοχημική ουσία που εντοπίζεται στα άσπρα μούρα (και στο κόκκινο κρασί), η ρεσβερατρόλη, μειώνει την αποθήκευση λίπους στο ήπαρ. Λόγω της βιταμίνης C που περιέχουν, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και οι διαιτητικές ίνες βοηθούν στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας τα φουσκώματα, τις κράμπες και τη δυσκοιλιότητα. Περιέχουν ακόμη υψηλά επίπεδα βιταμινών Α και Ε που με τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην υγεία των μαλλιών και του δέρματος. Μια άλλη σύνθετη ουσία, η ζεαξανθίνη, μειώνει το στρες σε επιμέρους οφθαλμικά κύτταρα στον αμφιβληστροειδή, ενισχύοντας την όραση μας. Τέλος, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Κ και φώσφορο προσφέροντας προστασία στον οστίτη ιστό.

 

 

Με πληροφορίες από itrofi.gr

Φασκόμηλο: Είναι το βότανο της νοημοσύνης;

 

faskoms

 

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται θρεπτικά συστατικά ακριβώς όπως η καρδιά, οι πνεύμονες ή οι μύες ώστε να διατηρηθεί η φαιά ουσία του ευτυχισμένη και υγιής. Το φασκόμηλο, το γευστικό και αρωματικό μπαχαρικό της Μεσογείου έχει αποτιμηθεί ως φαρμακευτικό φυτό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η σύγχρονη επιστήμη έχει ανακαλύψει τη συμβολή του και στις γνωστικές λειτουργίες.

 

Οεγκέφαλος είναι πολύ ενεργητικός, μεταβολικά ενεργός ακόμα και άπληστος, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αποτελεί το 2% περίπου του μέσου σωματικού βάρους ενός ενήλικα αλλά καίει σταθερά περίπου το 20% της ενέργειας μας. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ ευαίσθητος σε μικρές αλλαγές που αφορούν την ενέργεια που λαμβάνει, με τέτοιο τρόπο ώστε παράγοντες οι οποίοι βελτιώνουν τη ροή του αίματος, τη γλυκόζη στον εγκέφαλο ή μειώνουν τις φλεγμονές, μπορούν να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία.

 

Το φασκόμηλο ανήκει στην οικογένεια των φυτών Salvia και το όνομα προέρχεται από τη λατινική λέξη salvere που σημαίνει «θεραπεύω». Είναι ένα πολυετές φυτό που έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες ως φαρμακευτικό αλλά και στη μαγειρική. Τα τελευταία χρόνια επιστημονικές έρευνες έφεραν στο φως τα ευεργετικά αποτελέσματα της χρήσης του σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης υγείας μεταξύ των οποίων είναι και η συμπεριφορική λειτουργία και η αντιμετώπιση της παρακμής της μνήμης.

 

Λόγω της υψηλής αντιοξειδωτικής ικανότητας του, το φασκόμηλο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του οργανισμού από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, αποτρέποντας τον κυτταρικό θάνατο και χρόνιες ασθένειες. Μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει επίσης τη λειτουργία της μνήμης και του εγκεφάλου, μεταβάλλοντας τις γνωστικές ικανότητες του ατόμου. Παρουσιάζει δυνατότητες χρησιμοποίησης στη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών όπως η νόσος του Alzheimer, επιβεβαιώνοντας τις φιλοσοφίες της κινεζικής ιατρικής και της Αγιουρβέδα. Σε μια μελέτη σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο Alzheimer, οι δύο ομάδες των συμμετεχόντων έλαβαν είτε εκχύλισμα φασκόμηλου ή placebo για 4 μήνες. Εκείνοι στους οποίους χορηγήθηκε το εκχύλισμα του φασκόμηλου έδειξαν βελτίωση στη γνωστική λειτουργία, καθώς και μείωση της σύγχυσης και της διέγερσης σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

 

Άλλες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το φασκόμηλο μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τη μνήμη σε νέους, υγιείς ενήλικες. Η ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλή-τυφλή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pharmacology, Biochemistry, and Behavior διερεύνησε τις επιδράσεις διαφόρων ποσοτήτων φασκόμηλου στη μνήμη και την ανάκληση σε νεότερους ενήλικες. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: "Τα αποτελέσματα αυτά αντιπροσωπεύουν την πρώτη συστηματική απόδειξη ότι η Salvia είναι ικανή για έντονη διαμόρφωση της γνωστικής λειτουργίας σε υγιείς νέους ενήλικες".

 

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι οι θετικές επιδράσεις του φασκόμηλου στον εγκέφαλο πρέπει πιθανώς να οφείλονται στον συνδυασμό κάποιων χημικών ουσιών που αναστέλλουν επίσης ένα ένζυμο που ονομάζεται ακετυλοχολινεστεράση (AChE), το οποίο διαταράσσει τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών σε ασθενείς με νόσο Alzheimer.

 

Περαιτέρω μελέτες αναμένεται να καθορίσουν το πώς φασκόμηλο θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη των φαρμάκων κατά του Alzheimer, τα οποία προκαλούν πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες.

 

 

Με πληροφορίες από itrofi.gr

Αυτά είναι τα βότανα και τα μυρωδικά που διευκολύνουν την απώλεια βάρους

 

2435gfhj

 

Τα φρέσκα βότανα και τα μυρωδικά είναι το «μυστικό όπλο» που βρίσκεται στην κουζίνα σας και μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε τη μάχη ενάντια στα περιττά κιλά.

 

Όχι μόνο δίνουν άρωμα και γεύση στα πιάτα σας ώστε να περιορίσετε το αλάτι και τα ανθυγιεινά λιπαρά που χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα, αλλά σας δίνουν και πολύτιμα συστατικά που ενισχύουν τον μεταβολικό ρυθμό.

 

Τα αιθέρια έλαια και άλλα συστατικά των διάφορων βοτάνων και μυρωδικών διευκολύνουν την πέψη και ενεργοποιούν τη διαδικασία καύσης του λίπους.

Ο κόλιανδρος, το θυμάρι, η μέντα και το κάρδαμο αποδεδειγμένα προλαμβάνουν τις λιγούρες ώστε να αντισταθείτε στα αλμυρά και γλυκά εδέσματα.

 

Επίσης, ο κόλιανδρος ενεργοποιεί την πέψη και κάνει ήπια αποτοξίνωση στον οργανισμό, ενώ ο άνηθος μπορεί να τονώσει τον μεταβολισμό.

 

Η μυρωδάτη ρίγανη συμβάλλει στη διάσπαση των λιπαρών που λαμβάνονται μέσω της διατροφής και παράλληλα ευνοεί τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

 

Τέλος, ο μαϊντανός καταπολεμά την κατακράτηση υγρών χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε κάλιο.

 

Πηγη: onmed.gr

 

6 μικροί αλλά θαυματουργοί υπέρ-σπόροι κρύβουν τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία!

 

sporitsia

 

Μην κρίνετε την τροφή από το μέγεθός της: Αυτοί οι μικροσκοπικοί υπέρ-σπόροι έχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, ίνες, σίδηρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

 

το επίκεντρο των κατευθυντήριων διατροφικών γραμμών που θέτουν οι εμπειρογνώμονες, υπάρχουν συστάσεις για την ενσωμάτωση στο καθημερινό μας διαιτολόγιο μιας ποικιλίας πρωτεϊνών αλλά και υγιεινών μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών. Οι σπόροι παρέχουν και τα τρία αυτά θρεπτικά συστατικά και είναι φυτικές πηγές βιταμινών, ινών, βασικών αμινοξέων και μεταλλικών στοιχείων, όπως το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το μαγνήσιο - ιδιαίτερα σημαντικό στις χορτοφαγικές και vegan δίαιτες. Οι σπόροι συνδέονται με βελτιωμένη καρδιαγγειακή, πεπτική, ανοσοποιητική και οστική υγεία, διαχείριση σακχάρου στο αίμα, χαμηλότερο κίνδυνο για παχυσαρκία και ορισμένους καρκίνους.

 

Αποτελούν υπέροχα σνακ ή προστίθενται σε γιαούρτι και smoothies, σούπες ή σαλάτες, δίνοντάς τους έξτρα χρώμα και τραγανότητα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μια μικρή ποσότητα αρκεί. Επιλέξτε τους ωμούς ή αν θέλετε, ψήστε τους στο σπίτι για να περιορίσετε τις θερμίδες, τα έλαια, το αλάτι και τα άλλα πρόσθετα που τυχόν υπάρχουν στα έτοιμα συσκευασμένα προϊόντα. Για να μην ταγγίσουν και για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των σπόρων με υψηλότερα λιπαρά όπως ο λιναρόσπορος, ο ηλιόσπορος, ο κολοκυθόσπορος και το σουσάμι, αποθηκεύστε τους καλά τυλιγμένους στο ψυγείο ή τον καταψύκτη.

 

Σπόροι Chia
Μπορεί να έχουν τη φήμη μιας από τις νεότερες υπερτροφές, αλλά η ιστορία τους χάνεται πίσω στους αιώνες. Απορροφούν εύκολα τα υγρά και δημιουργούν μια κρεμώδη προσθήκη στη βρώμη και τις τηγανίτες. Αυτή η ιδιότητα τους διευκολύνει επίσης και τα ευαίσθητα στομάχια. Θρεπτικά αξία ανά κουτάλι σούπας (κ.σ.) : 2 g πρωτεΐνης, 4 g ινών, 1,75 g ωμέγα-3 λιπαρά. Σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος, προάγουν την υγεία της καρδιάς και αυξάνουν την απώλεια βάρους. Είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου και μια καλή πηγή ασβεστίου.

 

Λιναρόσποροι
Θρεπτική αξία (ανά κ.σ.): 1 g πρωτεΐνης, 2 g ινών, 2 g ωμέγα-3. Με καταγωγή από τη Μεσοποταμία, τα οφέλη τους ήταν γνωστά στη αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 και ωμέγα-6 απαραίτητων λιπαρών, τα οποία χρειάζονται για τις περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού, καθώς και διαιτητικές ίνες και μαγγάνιο. Είναι επίσης πλούσιοι σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και σε μαγνήσιο, φώσφορο και χαλκό. Επιπλέον, περιέχουν λιγνάνες, έναν τύπο φυτοοιστρογόνου, που πιστεύεται ότι ανακουφίζει τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα όπως οι εξάψεις. Επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες, χρησιμοποιούνται μερικές φορές και για τη δυσκοιλιότητα.

 

Σπόροι κάνναβης
Η κατανάλωση σπόρων κάνναβης γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Καθώς είναι ευπροσάρμοστοι και παρόμοιοι σε γεύση με τους ηλιόσπορους, μπορούν να καταναλωθούν ωμοί ή ψημένοι πάνω σε γιαούρτι ή σαλάτες ή αλεσμένοι σε μορφή βουτύρου. Θρεπτική αξία (ανά κ.σ.): 4 g πρωτεΐνης, 16% ημερήσια συνιστώμενη δόση φώσφορου και μαγνησίου, 1 g ωμέγα-3 λιπαρών. Είναι επίσης μια πλούσια πηγή γ-λινολεϊκών και οξέων. Περιέχουν 10 απαραίτητα αμινοξέα και επειδή αποτελούνται από πάνω από 30%καθαρή πρωτεΐνη, είναι μια εξαιρετική καθημερινή πηγή της. Περιέχουν 40% φυτικές ίνες, το υψηλότερο ποσοστό από οποιοδήποτε σπόρο στη γη. Προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ω-3 λιπαρών τους, καταπολεμούν το έκζεμα και άλλες χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες.

 

Κολοκυθόσποροι
Στην Κίνα η κολοκύθα ονομάζεται Αυτοκράτορας του Ήλιου και έχει γίνει το σύμβολο της καρποφορίας. Οι κολοκυθόσποροι είναι πλούσιοι στα αμινοξέα αλανίνη, γλυκίνη και γλουταμινικό οξύ και αποτελούν καλή πηγή ψευδαργύρου και ω-3 λιπαρών. Περιέχουν επίσης πρωτεΐνες, σίδηρο και φώσφορο και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Χρησιμοποιούνται από παλιά για τη θεραπεία των διαταραχών του προστάτη καθώς περιέχουν κουκουρμπιτακίνη, μια ουσία που θεωρείται ότι συμβάλει στην πρόληψη της μετατροπής της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη, υψηλά επίπεδα της οποίας μπορούν να ενθαρρύνουν τη διεύρυνση του προστάτη. Βοηθούν επίσης στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες. Προωθούν την καλή σκελετική υγεία και επειδή είναι πλούσιοι σε φυτοστερόλες, συμβάλουν στη διατήρηση των επιπέδων της χοληστερόλης και την ενισχυμένη ανοσοαπόκριση.

 

Σουσάμι
Αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι θεωρούνται σε όλη την Ανατολή ως σύμβολα της αθανασίας. Είναι γεμάτοι με πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και φυτικό οξύ ενώ είναι χαμηλοί σε υδατάνθρακες. Περιέχουν επίσης σησαμίνη και σησαμολίνη, ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Είναι μια πολύ γνωστή πηγή βιταμίνης Ε, ωμέγα-6 και μονοακόρεστων λιπαρών. Όλα τα παραπάνω μπορούν να αποτρέψουν τις φλεγμονές των αρτηριών και να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ελαστικότητας του δέρματος, την πέψη, την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Μειώνουν την αρτηριακή πίεση και προστατεύουν το ήπαρ από βλάβες.

 

Ηλιόσποροι
Είναι πλούσιοι σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για ένα υγιές νευρικό σύστημα και αποτελούν καλή πηγή φωσφόρου, μαγνησίου, σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, πρωτεΐνης και βιταμίνης Ε. Περιέχουν επίσης ιχνοστοιχεία, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χαλκό, χρώμιο και καροτίνη, καθώς και μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ως μια καλή φυσική πηγή ψευδαργύρου, οι ηλιόσποροι είναι δημοφιλείς ανοσοποιητικοί ενισχυτές. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, ενώ η βιταμίνη Β μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του στρες. Προωθούν την υγιή πέψη και αυξάνουν την πρόσληψη φυτικών ινών. Οι ηλιόσποροι είναι επίσης εξαιρετικά πλούσιοι σε φολικό οξύ, ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τις γυναίκες.

 

 

 

Με πληροφορίες από itrofi.gr

Papaya: Υπερτροφή και φυσικό θεραπευτικό

 

papapagyia

 

Η papaya είναι ένα μεγάλο γλυκό φρούτο που αναπτύσσεται στα τροπικά κλίματα, αλλά συνήθως είναι διαθέσιμο καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες.

 

Κατάγεται από την Κεντρική Αμερική. Οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι με τα ταξίδια τους, την μετέφεραν σε διάφορες άλλες τροπικές και υποτροπικές χώρες. Ο Χριστόφορος Κολόμβος την είχε αποκαλέσει ‘φρούτο των αγγέλων’. Συστήθηκε στις ΗΠΑ μόλις τον 20ο αιώνα και καλλιεργείται κυρίως στην Χαβάη. Μεγαλύτεροι παραγωγοί papaya στον κόσμο θεωρούνται οι ΗΠΑ, το Μεξικό, και το Πουέρτο Ρίκο.

 

Θεωρείται υπερτροφή καθώς φαίνεται οτι βοηθάει στην προστασία από πολλές ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου, των πεπτικών διαταραχών, την παχυσαρκίας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, και των εκφυλιστικών παθήσεων των μυών. Μειώνει επίσης την αρτηριακή πίεση και βοηθάει στην γρήγορη επούλωση των τραυμάτων. Παρουσιάζει σημαντικές επιδόσεις στις ασθένειες που χαρακτηρίζονται από αργή αποκατάσταση, ειδικά στον διαβήτη, αλλά και σε άλλες χρόνιες καταστάσεις όπως οι καρδιοπάθειες, η αναιμία, οι ασθένειες σχετικές με την ανοσοποιητική ανεπάρκεια, και η ηπατίτιδα.

 

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά papaya, εκτός από καλή γενική υγεία, διαθέτουν και καλύτερης ποιότητας δέρμα. Κάποιοι χρησιμοποιούν την papaya εξωτερικά σαν μάσκα προσώπου για να βελτιώσουν την εμφάνιση του δέρματος και των πόρων, καθώς και στα μαλλιά για να μειώσουν την λιπαρότητα. Πουρές από papaya χρησιμοποιείται για την επιτάχυνση της θεραπείας των τραυμάτων και την αποφυγή μολύνσεων στα εγκαύματα. Τα ένζυμα chymopapain και papain που περιέχονται στην papaya έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, και χρησιμοποιούνται σε αλοιφές για την θεραπεία ελκών και πληγών κατάκλισης.

 

Η papaya περιέχει σε σημαντικές ποσότητες βιταμίνη Α που είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την ευεργετική δράση στις δερματικές διαταραχές, και την βοήθεια στην σωστή ενυδάτωση του δέρματος. Παρέχει το 224% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνη C που παράγει κολλαγόνο και ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, ισχυρού αντιοξειδωτικού που προστατεύει από καρδιακά προβλήματα και από καρκίνους, και είναι σημαντική στην αποκατάσταση του δερματικού ιστού.

 

Η papaya περιέχει επίσης βιταμίνη Κ που βοηθάει στην σωστή πήξη του αίματος και αποτρέπει τις αιμορραγίες, ενώ βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στον μεταβολισμό των κυττάρων και στην υγεία του νευρικού συστήματος.

 

 

Με πληροφορίες από itrofi.gr

Οφέλη και φαρμακευτικές χρήσεις της καλέντουλας

 

kaled

 

Οι περισσότεροι κηπουροί καλλιεργούν καλέντουλα για τα φωτεινά της πορτοκαλί ή κίτρινα καλοκαιρινά λουλούδια της, αλλά ο κατιφές, όπως είναι επίσης γνωστός, είναι κάτι περισσότερο από ένα όμορφο λουλούδι σε ένα βιολογικό λαχανόκηπο. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως φαρμακευτικό βότανο, προσθέτει χρώμα και συστατικά σε τσάγια και σαλάτες και η παρουσία της στον κήπο κρατά μακριά τα έντομα και τα παράσιτα.

 

Ηκαλέντουλα (Calendula officinalis) ή αλλιώς κατιφές, έχει έντονα κίτρινα ή πορτοκαλόχρωμα λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτες και διακοσμούν κάθε κήπο ή βεράντα. Είναι όμως και ένα βρώσιμο φυτό με μεγάλη ιατρική αξία. Τα ενεργά συστατικά στα πέταλα των λουλουδιών του έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ικανότητες που βοηθούν στην επούλωση από τα κοψίματα και τα εγκαύματα. Είναι επίσης γνωστό ως ένα προσιτό υποκατάστατο του σαφράν.

 

Η ιστορία της
Από τα πιο κοινά βότανα, μπορεί να βρεθεί σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Πιστεύεται ότι προέρχεται από την Αίγυπτο αλλά καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο ως φυτό κήπου. Η καλέντουλα έχει χρησιμοποιηθεί αιώνες τώρα ως φυτικό φάρμακο για την επούλωση των τραυμάτων του δέρματος και τη μείωση της φλεγμονής, την αντιμετώπιση του πυρετού, της δυσμηνόρροιας αλλά και ως χρωστικό για υφάσματα και λόγω της έντονης οσμής της, ως απωθητικό εντόμων.

 

Το φυτό έλαβε το βοτανικό του όνομα και το γένος Calendula από τους Ρωμαίους, που παρατήρησαν ότι τα φυτά άνθιζαν τις πρώτες μέρες ή «calends» κάθε μήνα. Η καλέντουλα χρησιμοποιήθηκε ιατρικά στην αρχαία Ρώμη για να θεραπεύσει τα δαγκώματα του σκορπιού και τις πληγές. Τα ανθισμένα φυτά ήταν για αυτούς σύμβολο χαράς και τα καλλιέργησαν στους κήπους τους για να εξαπλώσουν την ευτυχία. Η συχνή χρήση φρέσκων πετάλων και νέων φύλλων συνέβαλε στη συχνή χρήση τους. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το θεωρούσαν ως ένα αναζωογονητικό βότανο και οι Ινδουιστές διακοσμούσαν με αυτό τους βωμούς των ναών. Οι Πέρσες και οι Έλληνες διακοσμούσαν και αρωμάτιζαν το φαγητό με τα πέταλα των λουλουδιών. Οι μεσαιωνικοί μοναχοί το πρότειναν για προβλήματα στο έντερο, το ήπαρ αλλά και για τσιμπήματα εντόμων ή φιδιών.

 

Οι Ευρωπαίοι το έχουν χρησιμοποιήσει για να αρωματίζουν τις σούπες και τα μαγειρευτά αλλά και για να χρωματίσουν το βούτυρο και το τυρί. Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, οι γιατροί στο πεδίο της μάχης χρησιμοποίησαν τα λουλούδια της καλέντουλας σε μεγάλη κλίμακα για να θεραπεύσουν τις ανοικτές πληγές. Αποδείχτηκε αποτελεσματική ως αντισηπτικό, σταθεροποιώντας την αιμορραγία, αποτρέποντας τη μόλυνση και επιταχύνοντας την επούλωση. Η πρακτική αυτή συνεχίστηκε από τους γιατρούς κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Παραδοσιακές φαρμακευτικές χρήσεις
Κύρια συστατικά των φύλλων και των στελεχών του φυτού περιλαμβάνουν λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και βήτα-καροτίνη, αιθέρια έλαια, οξέα (ελαϊκό, λινελαϊκό, λινολενικού, παλμιτικό, π-κουμαρικό, σαλικυλικό), φυτοστερόλες, καροτενοειδή, βιταμίνες C και Ε, σαπωνίνες, ασβέστιο, μαγγάνιο, λυκοπένιο, ινουλίνη, φλαβονοειδή (πολυσακχαρίτες και τερπενοειδή), ρητίνη και πηκτώματα.

 

Η καλέντουλα έχει μακρά ιστορία ιατρικής χρήσης και μεγάλη αξία ως ομοιοπαθητικό φάρμακο. Τα πιο γνωστά οφέλη της περιλαμβάνουν:

 

Αντιφλεγμονώδης δράση
Εφαρμόζεται στο δέρμα για να μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο (φλεγμονή). Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τραυμάτων και ελκών, και χρησιμοποιείται επίσης τοπικά για τη θεραπεία αιμορροΐδων, την επιπεφυκίτιδα και τους κιρσούς.

 

Θεραπεία σωματικών πόνων
Λάδι καλέντουλας εφαρμόζεται με μασάζ για την πρόληψη μυϊκών σπασμών, πόνων στις αρθρώσεις.

 

Προβλήματα στο στομάχι
Βάμμα καλέντουλας και τσάι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών φλεγμονών και γαστρικού ή δωδεκαδακτυλικού έλκους. Προωθεί την απαλλαγή της χολής από τη χοληδόχο κύστη.

 

Αποτοξίνωση
Το εκχύλισμα καλέντουλας και το τσάι χρησιμοποιούνται για την αποτοξίνωση του σώματος.

 

Διουρητικό
Το τσάι καλέντουλας προκαλεί ούρηση που βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας των σωματικών υγρών.

 

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το τσάι καλέντουλας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

 

Αντιμυκητιασική δράση
Το λάδι καλέντουλας χρησιμοποιείται συχνά σε περιπτώσεις «ποδιού του αθλητή».

 

Εμμηνόρροια
Το βάμμα χρησιμοποιείται για την έναρξη της εμμήνου ρύσεως και για την ανακούφιση των πόνων της εμμηνόρροιας. Παράλληλα, μειώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

 

Αντιβακτηριακή και αντι-ιική δράση
Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τραυμάτων και πληγών. Συμβάλλει στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου και στην επούλωση των πληγών.

 

Κατασταλτική δράση
Περιέχει calendulozide B που έχει ηρεμιστική δράση.

 

Άλλες παραδοσιακές χρήσεις της:
Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία δαγκωμάτων από σκορπιό ή μέλισσα. Το λάδι καλέντουλας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της λοίμωξης του αυτιού και των εξανθημάτων των μωρών από τις πάνες. Το τσάι απαλύνει τον πονόλαιμο, τις φλεγμονές στο στόμα και τα μάτια και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος .Για τη θεραπεία του πυρετού και της γρίπης συνιστάται το βάμμα καλέντουλας.

 

Είτε καταναλώνεται είτε χρησιμοποιείται ως τοπική θεραπεία, η καλέντουλα είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση της σε οποιαδήποτε μορφή. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε περιπτώσεις ευαισθησίας στις μαργαρίτες. Σε κάθε περίπτωση, όπως και με όλα τα βότανα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν την χρησιμοποιήσετε.

Ρίγανη: θεραπεύει σχεδόν τα πάντα και δεν κοστίζει τίποτα

 

therapeutikes idiotites tropoi xrisis 750x400

 

 

Η ρίγανη προέρχεται από τη λέξη «όρος» και «γάνος» που σημαίνει η λαμπρότητα. Είναι το φυτό που δίνει λαμπρότητα στο βουνό.

 

Είναι ένα φυτό, δώρο της φύσης, που χρησιμοποιείται είτε στο μαγείρεμα είτε θεραπευτικά. Θεωρείτο σύμβολο της ευτυχίας από τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους και γι΄ αυτό τα στεφάνια που έφτιαχναν στους γάμους περιείχαν και κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης.

 

Το αρωματικό φυτό που απαντάται κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί υπέρμαχο της υγείας μας γιατί είναι από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά. Η ρίγανη διαθέτει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 φορές περισσότερη από την πατάτα και 42 φορές περισσότερο από το μήλο.

 

Έχει ισχυρή αναλγητική δράση. Ήδη από την αρχαιότητα, τη χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο για δηλητηριάσεις, σπασμούς και πρηξίματα και ως αφέψημα κατά του στομαχόπονου.

 

rigani 8

 

Σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν πως είναι σπασμολυτική, απαλύνει τους μυϊκούς πόνους, κάνει καλό στους ρευματισμούς και καταπολεμά την δυσμηνόρροια. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, γνωστό και ως ριγανόλαδο, καταπολεμά αποτελεσματικά, με τοπική εφαρμογή, τον πονόδοντο.

 

Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης φαίνεται ότι δρα και εναντίον του καρκίνου. Για παράδειγμα, στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η καρβακρόλη, που αποτελεί από τα κύρια συστατικά της ρίγανης, θεωρείται ότι προστατεύει έναντι του καρκίνου στο ορθό κόλον. Ευεργετικές επιδράσεις φαίνεται να έχει τόσο στη λευχαιμία, όσο και στον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στην Ινδία και τη Βραζιλία.

 

Οι έρευνες για τη ρίγανη και την αντικαρκινική της δράση ξεκίνησαν το 2007, όταν Μαροκινοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ρίγανη και το αιθέριο έλαιό της έχουν αντιμεταλλαξιογόνο δράση. Αυτό σημαίνει ότι η ρίγανη δεν αφήνει τα κύτταρα να μεταλλαχθούν.

 

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 φάνηκε ότι στους αρουραίους που δέχθηκαν το φάρμακο μεθοτρεξάτη, η καρβακρόλη συνέβαλε στην προστασία των ευαίσθητων νεφρών τους από την τοξικότητα του φαρμάκου.

 

Η μεθοτρεξάτη είναι ένα ιδιαίτερα τοξικό φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, του καρκίνου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Είναι εντυπωσιακό ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το έλαιο της ρίγανης ως αντίδοτο σε δηλητήριο.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

FREE MASTERCLASS -🌼 Πώς να κάνετε το επόμενο βήμα σας για πραγματική εξειδίκευση αρωματοθεραπείας

 


FREE MASTERCLASS - This can’t miss learning opportunity, presented by the Aromahead Institute, will teach you the science behind essentials oils.
Here’s what you will learn:
🌼 Approachable chemistry anyone can use to unlock the therapeutic benefits of essential oils…
Δείτε περισσότερα
ΔΩΡΕΑΝ MASTERCLASS - Αυτό δεν μπορεί να χάσει την ευκαιρία μάθησης, παρουσιάζεται από το Aromahead Institute, θα σας διδάξει την επιστήμη πίσω από τα αιθέρια έλαια.
Δείτε τι θα μάθετε:
🌼 Προσεγγισμένη χημεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να ξεκλειδώσει τα θεραπευτικά οφέλη των αιθέριων ελαίων
🌼 4 βασικές έννοιες που μπορούν να πάρουν τη χρήση αιθέριων ελαίων από σύγχυση σε αυτοπεποίθηση
🌼 Real-world παραδείγματα που ζωντανεύουν κάθε έννοια
🌼 Πώς να κάνετε το επόμενο βήμα σας για πραγματική εξειδίκευση αρωματοθεραπείας
Εγγραφείτε σήμερα για να κρατήσετε τη θέση σας: www.aromahead.com/confidence


https://live.aromahead.com/acp-register?utm_audience=warm-bundle&utm_source=paidsocial&utm_medium=fbads&utm_term=dynamic-ai&utm_campaign=ACP%20Feb%202021%3A%20Drive%20to%20Register%20(AI%20ad%20test)&hsa_acc=43214304&hsa_cam=6223115445058&hsa_grp=6223116523858&hsa_ad=6223116524058&hsa_src=fb&hsa_net=facebook&hsa_ver=3&fbclid=IwAR3Z3fgUxOXa8QaznxGpvmKSkyI-z3oNEpyI_lIjnp3YTVmFSKblZQbYHS0