Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Phytosophia, Η σοφή φύση και τ' αρώματα

13/02/2015


Είναι η Θάλεια, ο Πέτρος και η Ευτέρπη. Μεγάλωσαν σε αγροτική οικογένεια και ακολούθησαν ο καθένας τους διαφορετικό δρόμο. Ωστόσο, η αγάπη τους για τη γη, ο σεβασμός στα προϊόντα της αλλά και η διάθεση να ασχοληθούν με τα εύφορα κτήματα της οικογένειας, τους έφερε πίσω στο χωριό τους, στην Αμμουδιά Σερρών, νοτιοανατολικά της λίμνης Κερκίνης. Ο κωδικός του project «αρωματικά φυτά», το όνομα Phytosophia… 
Είναι Αύγουστος του 2012, όταν αρχίζουν να εντάσσουν στην καθημερινότητά τους λέξεις όπως μελισσόχορτο, θυμάρι, λεβάντα, καλέντουλα, φλισκούνι και τόσα άλλα. «Από την αρχή κιόλας, αντιληφθήκαμε ότι η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών δεν μπορούσε παρά να γίνει με τις πρακτικές της βιολογικής γεωργίας. Στόχος μας, άλλωστε, ήταν να αξιοποιήσουμε την εύφορη γη της Αμμουδιάς με το ελαφρύ χώμα και την άπλετη ηλιοφάνεια, για την παραγωγή προϊόντων με υψηλή διατροφική αξία», σημειώνει η συνιδιοκτήτρια  της  Phytosophia», Θάλεια Καραφύλλη. Παράλληλα, δεν κρύβει την αγωνία της για την πορεία των προϊόντων και τη δυσκολία που εμπεριέχει η καθιέρωση των αρωματικών βοτάνων στην κουλτούρα του καταναλωτή. «Βασικός μας στόχος είναι η καθιέρωση των μειγμάτων αφεψήματος με βιολογικής καλλιέργειας αρωματικά, στην καθημερινότητα.»  
Θέλει επιμονή
«Η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών επιβάλλει μια συστηματική και οργανωμένη προσέγγιση, για να μπορέσει κάποιος να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα», σημειώνει η Θάλεια Καραφύλλη -και για το σκοπό αυτό, δημιουργεί μαζί με τα αδέρφια της τη Phytosophia. «Προσπαθούμε να ελέγχουμε όσο καλύτερα γίνεται τα προϊόντα μας και το τελικό αποτέλεσμα. Δίνουμε έμφαση στην καλλιέργεια, αλλά και στη μεταποίηση και την τυποποίηση. Θέλουμε το τελικό προϊόν να πληροί όλες τις προϋποθέσεις ποιότητας και αισθητικής."  Στην καλλιέργεια των αρωματικών φυτών σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος συγκομιδής, ο οποίος εδώ γίνεται με το χέρι και με μεγάλη προσοχή, ώστε να μην τραυματίζεται το φυτό. Στη συνέχεια, μεταφέρονται στο ιδιόκτητο ξηραντήριο και στο τριβείο της επιχείρησης. 

Γιατί Phytosophia;
Φύση, φυτό, Phytosophia. Κοινό γράμμα το φ, σύμβολο της χρυσής τομής στα μαθηματικά, του τύπου δηλαδή που δηλώνει την αρμονική σχέση μεταξύ των μερών. «Διαλέξαμε το όνομα Phytosophia, θέλοντας να αναφερθούμε στη γνώση που παραδοσιακά κατείχαμε και που τα τελευταία χρόνια αγνοήσαμε.»
Η καλλιέργεια
Η πρώτη σπορά έγινε τον Μάιο του 2013, αφού επέλεξαν 14000 φυτά από 10 διαφορετικά είδη σε μια έκταση 6 περίπου στρεμμάτων. «Προμηθευτήκαμε τα σπορόφυτα από πιστοποιημένο φυτώριο βιολογικών αρωματικών φυτών και ένα χρόνο αργότερα, προσθέσαμε δύο ακόμη είδη. Είδη που καλλιεργούνται, άλλα σε πολύ μικρές ποσότητες και άλλα σε μεγαλύτερες, είναι: μελισσόχορτο, ρίγανη, ύσσωπος, θυμάρι, σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο, λεβάντα, φασκόμηλο, καλέντουλα, αχίλλεα και διάφορα άλλα. Το τυποποιητήριο παράγει οκτώ μεμονωμένα διαφορετικά βότανα σε σακουλάκι και εννέα μείγματα βοτανικών τσαγιών σε γυάλινο βάζο. Επίσης, τυποποιούνται έξι μείγματα καρυκευμάτων σε γυάλινο βάζο. Την άνοιξη, θα είναι έτοιμα και θα κυκλοφορήσουν και φυσικά καλλυντικά με βάση τα αρωματικά φυτά αλλά και το ελαιόλαδο. 

Τα προϊόντα της Phytosophia τα βρίσκουμε τόσο στην Αθήνα, όσο και στα παρακάτω e-shop. Στο Coconuts, Β.Παύλου 67, Βούλα, (τηλ. 2108955177), Farmers Republic, Ελ. Βενιζέλου 171, Ν. Ερυθραία, (Τηλ. 2106202309), e-bloko, Κηφισού 18, Άγ. Ι. Ρέντης, (τηλ. 2104819880) και στα e-shop: www.ebloko.gr και www.farmersrepublic.gr.
Phytosophia, Αμμουδιά Σερρών, Τηλ.: 23250 31645, e-mail.: phytosophia@gmail.com, url.: www.phytosophia.gr

http://www.athinorama.gr/umami/market/editorschoice/?edtid=2504832





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου